Κιν/φικές προβολές 2018-2019

Οκτώβριος 10th, 2018

Βόρεια ρεύμμτα

Φάος: Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου Αττικής

Προβολές 2018-19

Σύγχρονα Βόρεια ρεύματα στον κινηματογράφο!    

15/ 10/ 2018

ώρα 9.15'

 

Φινλανδία

2002

Διάρκεια 97΄΄

 

1.   Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν

(Mies vailla menneisyyttä).

 

Μέσα από αυτή την απλή, συγκινητική, δοσμένη με ζεστασιά και σουρεαλιστικές εικόνες, με μια όμως δόση μελαγχολίας, ιστορία έρωτα κι αλληλεγγύης, ο Kaurismaki κάνει και μια καυστική κριτική ενός κοινωνικού συστήματος που αδιαφορεί για το άτομο και την τύχη του

 

 

 

 

Άκι Κουαρισμάκι

Παρουσίαση:

Τζίνα Νικολίνα

 

 

29/ 10/ 2018

ώρα 9.15'

 

Νορβηγία

 

2006

Διάρκεια 95΄

2.    Ένας Διαφορετικός Ανθρωπος

(Den Brysomme Mannen)

 

Ύστερα από μια απόπειρα αυτοκτονίας, ο Αντρέας οδηγείται σε μια παράξενη πόλη, όπου τον περιμένει δουλειά, διαμέρισμα, ερωμένη και μια "τέλεια" ζωή, χωρίς ωστόσο συναισθήματα, μυρωδιές, γεύσεις. Σε λίγο διαπιστώνει ότι είναι αδύνατον όχι μόνο να φύγει από εκεί, αλλά και να αυτοκτονήσει.

Παράδεισος, Κόλαση ή η Ζώνη του Λυκόφωτος;

 

  Γιενς Λίεν

Παρουσίαση:

Μιχάλης Νιάκας

 

12/ 11/ 2018

ώρα 9.15'

 

 

 

Σουηδία

 

 

 

2007

Διάρκεια 94΄

 

3.  Εσείς οι Ζωντανοί 

 (DU LEVANDE)

 

Ένας ξεχωριστός δημιουργός, μ’ένα μοναδικό όραμα.   Ένας πραγματικός μουσουργός της εικόνας, από την Σουηδία, ο Ρόι Άντερσον.


«Να είστε ευγνώνομονες εσείς οι ζωντανοί, μέσα στη ζεστή αγκαλιά της αγάπης, πριν σας ακουμπήσει το μοιραίο άγγιγμα της Λήθης.»
ΓΙΟΧΑΝ ΒΟΛΦΑΝΓΚ ΦΟΝ ΓΚΑΙΤΕ - ΡΩΜΑΪΚΕΣ ΕΛΕΓΕΙΕΣ

 

 

 

 

 

Ρόι Αντερσον

 

Παρουσίαση:

Αριστέα Μπουλουξή

 

 

26/ 11/ 2018

ώρα 9.15'

 

Δανία

 

 

2012

  Διάρκεια 115'

4. Το Κυνήγι 
(Jagten / The Hunt)

 

Μια αριστουργηματική αλληγορία : ο κοινωνικός ιστός θυματοποιεί ένα μέλος του επικαλούμενος την παιδική αθωότητα. Με ρυθμούς τραγωδίας αποσυνθέτει τις βεβαιότητες και τις συναισθηματικές σταθερές που αποτελούν τα εχέγγυα του γάμου, του έρωτα, του σεξ, της φιλίας, των οικογενειακών δεσμών, των σχέσεων δασκάλου-μαθητή. Αποκαλύπτοντας τις βαθειά βίαιες δομές της ενηλικίωσης, με επιδέξια αντιστροφή των ρόλων, ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης, επικουρούμενοι από ρεσιτάλ ηθοποιίας, μετατρέπουν τον θύτη σε θύμα και τανάπαλιν.

 

Τόμας Βίντερμπεργκ  

Παρουσίαση:

Αγγελική Κολαζά

 

10/ 12/ 2018

ώρα 9.15'

 

 

Σουηδία

 

 

2008

Διάρκεια 114'

 

5. Άσε το Κακό να Μπει

(Let the Right One In)

 

Αριστούργημα, τρομακτική και λυρική με έναν υφέρποντα τρόμο εγκλωβισμένο στη καθημερινότητα μιας επαρχιακής πόλης που ταράζει τη μονοτονία και τη ρουτίνα των κατοίκων της. Η απόλυτη ανανέωση του βαμπιρικου μύθου !

 

  

Τόμας Άλφρεντσον

Παρουσίαση:

Φάνης Νάστος

 

 

14/ 1/ 2019

ώρα 9.15'

 

 

 

Σουηδία

 

2014

Διάρκεια 117'

 

 

6. Ανωτέρα βία

(Force Majeure)

 

Με την ακρίβεια ενός χειρουργού, με λεπτότητα και σχολαστικότητα στο χειρισμό της κάμερας, που σαν ένα νυστέρι έβγαζε στην επιφάνεια αλήθειες που πονάνε επάνω στην ανθρώπινη φύση, ο Όστλουντ μας διηγείται μια ιστορία που συγκλονίζει συγκλονίζει αρχικά με τις εικόνες της και την άρτια μεθόδευση της αφήγησης μέσα από τη σύνθεσή τους, και στη συνέχεια με το περιεχόμενό της, καθώς κινητοποιεί τη σκέψη του θεατή οδηγώντας τον σε ένα αναπόφευκτο συλλογισμό επάνω στο ζήτημα των ρόλων που έχουν οι άνθρωποι στην κοινωνία, πόσο ανταποκρίνονται σε αυτούς, επάνω στο θέμα του βασικού ενστίκτου της επιβίωσης σε στιγμή εκτάκτου κινδύνου, όπως και στο ζήτημα των σχέσεων των δύο φύλων και των προσμονών που έχει ο ένας από τον άλλο.

 

 

Ρούμπεν Όστλουντ 

Παρουσίαση:

Γιάννης Παντελάκης

 

 

 

 

28/ 1/ 2019

ώρα 9.15'

 

 

Σουηδία

 

 

2014

Διάρκεια 110'

 

 

7.  Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του

(A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence)

 

Σαν να 'ναι οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται ασυνήθιστα «παιχνίδια», μας μεταφέρουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο. Πρόκειται για ένα ταξίδι που αποκαλύπτει την ομορφιά των απλών στιγμών, την ευτέλεια των άλλων, το χιούμορ και την τραγωδία που κρύβονται μέσα μας, το μεγαλείο της ζωής, καθώς και την απόλυτη αδυναμία της ανθρωπότητας.

Ρόι Άντερσον

 

Παρουσίαση:

Λένια Θεοδώρου

 

 

 

 

 

 

 

11/ 02/ 2019

ώρα 9.15

 

Νορβηγία

 

2014

Διάρκεια 116'

8. Με Σειρά Εξαφάνισης 
(Kraftidioten / In Order of Disappearance)

 

Διασκεδαστική, λιτή, αν και έντονα ταραντινική και κοενική μαύρη κωμωδία εκδίκησης από τη Νορβηγία, επίσημη συμμετοχή στο  Φεστιβάλ Βερολίνου, από τον Νορβηγό σκηνοθέτη Χανς Πέτερ Μόλαντ, που ξεκινάει ήσυχα, ωραία και ανησυχητικά, αφού ένας ήρεμος οδηγός εκχιονιστικού μηχανήματος, υπόδειγμα πολίτη και εργαζομένου, μαθαίνει πως ο γιος του πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή κα παλεύει μόνος του να βρει τους δολοφόνους ...

Χανς Πέτερ Μόλαντ

 

Παναγιώτα Δημοπούλου

25/ 02/ 2019

ώρα 9.15'

 

 

Σουηδία

 

2015

Διάρκεια 116'

 

 

9.  Ο κύριος Όβε

(A Man Called Ove)


Η ταινία συνδυάζει εξαιρετικά το δράμα με την κωμωδία, εντάσσοντας ανά στιγμές και στοιχεία μαύρης κωμωδίας, συνθέτοντας μια ιστορία που περιέχει έρωτα, οικογενειακά δράματα και δυνατές φιλίες. Αυτό είναι και το πιο δυνατό της στοιχείο της ταινίας, φυσικά μαζί με την ερμηνεία του Rolf Lassgard, που ενσαρκώνει το ρόλο του κυρίου Ove με απόλυτη μαεστρία.

 

 

 

 

 

Χάνες Χολμ 

 

Παρουσίαση:

Νίκη Φωτοπούλου

 

 

 

 

 

18/ 03/ 2019

ώρα 9.15'

 

Ουγγαρία

2015

Διάρκεια 117'

 

10.  Ο γιος του Σαούλ

(Saul Fia / Son of Saul)

1944, στρατόπεδο αιχμαλώτων Άουσβιτς. Ο κρατούμενος Σαούλ Όσλαντερ είναι εξαναγκασμένος να θάβει τα σώματα των συνανθρώπων του σε ένα από τα κρεματόρια. Η ψυχή του θα συνταραχτεί όταν έρχεται η ώρα να θάψει ένα αγόρι που πιστεύει ότι είναι ο γιος του. Πλέον, δεν στέφεται τίποτα άλλο, ούτε καν τα σχέδια εξέγερσης των συγκρατούμενων του, παρά να βρει έναν ραβίνο και να φροντίσει το παιδί όπως δεν το φρόντισε ποτέ όταν ήταν εν ζωή.  

 

 

 

 

 

 

Λάσλο Νέμες

 

Παρουσίαση:

Παναγιώτης Φραγκάκης

 

 

 

 

 

 

 

08/ 04/ 2019

ώρα 9.15'

 

Σουηδία

 

2016

Διάρκεια 110'

 

11. Η Καταγωγή των Σάμι
(Sameblod / Sami Blood)

 

 Με ήσυχη, διακριτική σκηνοθεσία, η Αμάντα Κέρνελ αφηγείται την τραυματική ενηλικίωση της Έλα-Μάργιε, μιας νεαρής κοπέλας στη Σουηδία τη δεκαετία του '30, η οποία αρνήθηκε να συνεχίσει την παράδοση της λαπωνικής οικογένειάς της, θέλοντας να δραπετεύσει από το προκαθορισμένο περιβάλλον και να ενταχθεί σε μια «λευκή» κοινωνία που, παρά τον χριστιανικό και υποτίθεται φιλελεύθερο χαρακτήρα της, αποκαλούσε τις αποικιοκρατικές κατακτήσεις της «βρομολάπωνες» και τους θεωρούσε ζώα του τσίρκου, περιορίζοντάς τους στα δημοτικά τραγούδια τους και στις κτηνοτροφικές εργασίες τους.

 

 

 

 

 

 

Αμάντα Κέρνελ

 

 

 

 

 

 

 

 

13/ 05/ 2019

ώρα 9.15'

 

Σουηδία

 

2017

Διάρκεια 142'

 

12. Το Τετράγωνο

 (The Square)

 

Μαύρη κωμωδία που προτιμά να σερβίρει το χιούμορ της μονίμως με μια δόση κινδύνου και απροόπτου, το «The Square» διευρύνει την προβληματική του Ρούμπεν Έστλουντ επάνω στα πολλαπλά κοινωνικά προσωπεία που υιοθετούν βολικά οι περισσότερο ευνοημένοι κάτοικοι των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών προκειμένου να μεταμφιέσουν πίσω από αυτά τις ανεπάρκειες και τις ενοχές τους. 

 

 

Ρούμπεν Έστλουντ

 

Παρουσίαση:

Γιώργος Μακρής

27/ 05/ 2019

ώρα 9.15'

 

Ιρλανδία

 

2017

Διάρκεια 121'

 

13. Ο θάνατος του ιερού ελαφιού (The.Killing.Of.A.Sacred.Deer)

Ο φιλοσοφικός πυρήνας του Ελαφιού είναι ένα κράμα Παλαιάς Διαθήκης(οφθαλμόν αντί οφθαλμού) και αρχαίας τραγωδίας, με μερικά ψήγματα παραμυθικής μαγείας. Στη βάση της, πάντως, η ταινία πραγματεύεται την έννοια της θυσίας -καταναγκαστικής κι εκούσιας- και τις συνέπειες αυτής στον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Εκδίκηση, ταξική σύγκρουση, και μια ιδιότυπη κάθαρση. Ο Martin αποδίδει κατά το δοκούν τα ίσα σπέρνοντας τον τρόμο, και η ειρήνη επανέρχεται μόνο μέσα από μια αιματηρή τραγωδία. Τα κατώτερα ένστικτα των ανθρώπων περιγράφονται ανάγλυφα, καθώς αυτοί αποδεικνύουν πόσο χαμηλά είναι ικανοί να φτάσουν αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

 

 

 

 

Γιώργος Λάνθιμος

 

Παρουσίαση:

Νέβιλα Συζίου

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.