Κωνσταντίνος Μάνος

Δεκέμβριος 14th, 2010

Αμερικανός (Νότια Καρολίνα 1934)

 

Γιος Ελλήνων μεταναστών, ασχολήθηκε από μικρός με τη φωτογραφία. Δεκαεννέα ετών είναι ο επίσημος φωτογράφος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης.

Το 1961, επαγγελματίας φωτογράφος στη Νέα Υόρκη, εκδίδει το βιβλίο του Portrait of a symphony και ταξιδεύει στην Ελλάδα.

Για τρία χρόνια φωτογραφίζει, σε απομονωμένες περιοχές όλης της Ελλάδος και δημιουργεί το αριστουργηματικό του A GREEK PORTFOLIO. (Βραβεία στις εκθέσεις βιβλίων Λειψίας και Αρλ. Εκθέσεις στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου και στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού. Το 1999 εξεδόθη και στην Ελλάδα από το Μουσείο Μπενάκη )

Το 1963 έγινε μέλος του πρακτορείου Magnum.

Από το 1964 ζει και εργάζεται στη Βοστώνη, απ όπου και μας έδωσε μερικές μόνο από τις σημαντικές έγχρωμες φωτογραφίες του στο American Color (1995)

 

(σχόλιο γγ)
Προσεγγίζοντας με αγάπη και σεβασμό αλλά και οξυδέρκεια, χωρίς δραματοποιήσεις και τουριστική τυποποίηση, μας μετέφερε τη μαγεία ενός κόσμου αρχέγονου και αυθεντικού, φωτίζοντας την ομορφιά του και τις αναλλοίωτες αξίες του.

 

Η φωτογραφία προσδιορίζεται κατά τη γνώμη μου από δύο στοιχεία : το πρώτο είναι η αλήθεια, το δεύτερο η στιγμή, η μαγική στιγμή όπως την ονομάζω. Όταν συμπίπτουν αυτά τα δύο, θεωρώ ότι έχει πετύχει το σκοπό της.- Κωνσταντίνος Μάνος

 

 

Φωτογραφίες

Σχετικοί σύνδεσμοι

 

Comments are closed.